Blick in die Zukunft: Medair setzt auf innovative Lösungen

Middenin een noodhulpactie is een noodhulpteam van Medair bezig met het verbeteren van de hulpverlening aan mensen die door een conflict of natuurramp getroffen zijn. Door samenwerking kunnen we onderzoek doen, pilotprojecten uitvoeren en beleid ontwikkelen om technologie in noodhulpacties te integreren.

Middenin een noodhulpactie is een noodhulpteam van Medair bezig met het verbeteren van de hulpverlening aan mensen die door een conflict of natuurramp getroffen zijn. Door samenwerking kunnen we onderzoek doen, pilotprojecten uitvoeren en beleid ontwikkelen om technologie in noodhulpacties te integreren.

De ethiek van de inzet van drones

Na een reeks ontwrichtende aardbevingen in Nepal gebruikte Medair drones om de schade in kaart te brengen, waaronder de impact van een grote aardverschuiving in Bijulikot. Die had gevolgen voor het levensonderhoud van de gemeenschap, wat mogelijk levensbedreigend kon worden. De met de drones verzamelde informatie werd gebruikt om de gemeenschap te helpen verhuizen.

Medair werkt samen met WFP, WHO en MSF mee aan een onderzoek door de Universiteit van Zürich over het ethische gebruik van drones in de noodhulp. Het onderzoeksproject wordt gefinancierd door het Swiss Network for International Studies (SNIS), is mede opgezet door het Zwitserse Nationale Wetenschapsfonds en ondergebracht bij het Instituut voor Biomedische Ethiek en Geschiedenis van de Geneeskunde van de Universiteit van Zürich. Een van de verwachte uitkomsten is een beleidsconcept voor de ethische inzet van drones in noodhulpsituaties.

©WFP/Gabriela Vivacqua

Ondervoeding digitaal te lijf gaan

Door acute ondervoeding zijn in Zuid-Sudan naar schatting één miljoen kinderen getroffen. Week in week uit brengen duizenden moeders papieren kaartjes met zich mee naar de behandelcentra, om de voortgang van hun kinderen te laten vastleggen. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft een nieuwe applicatie ontwikkeld, die door Medair getest wordt. Het doel is om de papieren boekjes te vervangen door smartcards en de hulpverleners te voorzien van actuele gegevens voor het nemen van beslissingen.

SCOPE CODA is gebaseerd op het WFP-systeem voor het volgen van programmadeelnemers. Het voegt daar specifieke data aan toe voor het volgen van individuele gevallen van ondervoeding en het doorverwijzen naar aanvullende behandeling. Het project is onderscheiden met een Global Mobile ‘GLOMO’ bekroning voor zijn bijdrage aan de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen.

Innovatieve samenwerking

Sinds het begin van de Syrische crisis in 2011 leven honderdduizenden Syriërs in Libanon; vaak in heel provisorische onderkomens op afgelegen braakland. In de loop van de jaren zijn deze plekken uitgegroeid tot informele kampen met bouwsels waarin de vluchtelingen proberen te wonen.

Om de Syrische vluchtelingen in deze versnipperde kampjes te bereiken, heeft het informatiemanagementteam van Medair een geografisch informatiesysteem ontwikkeld. Daardoor krijgen Syrische families die hun huis zijn kwijtgeraakt een adres. De locaties worden steeds bijgewerkt en zijn toegankelijk voor alle noodhulppartijen in Libanon. Op deze manier komen de noden van alle vluchtelingen in de informele kampen in beeld en kunnen ze effectief opgevolgd worden. Acht jaar na het begin van de vluchtelingenstroom brengt Medair jaarlijks meer dan 8.000 kampjes in kaart.

In samenwerking met Qlik, toonaangevend in business intelligence en analyse, verbetert Medair de snelheid, schaal en omvang van de noodhulp. Met Qlik brengt Medair een revolutie tot stand in de levering van noodhulp door slim gebruik van gegevens en analyse.

Het Medair-Qlik project in Libanon is bekroond met de ‘Special Judges Award for Innovation’ op de 2019 Global Good Awards in Londen en de ‘Innovation of the Year’ award op de 2019 National Technology Awards in Londen. Een jaar eerder won het project bij de Corporate Engagement Awards de onderscheiding ‘Most Innovative Collaboration’ en bij de Third Sector Awards de ‘Corporate Partnership of the Year’. Dit pioniersproject, waarmee Syrische vluchtelingen in de Bekavallei ondersteund worden, blijft een inspiratiebron voor nieuwe manieren van werken in de noodhulpsector.