Medair

International Humanitarian Aid Organisation

Contact a Medair office near you

D.R. Congo: Leven in angst

Leven in angst

Medair geeft gezondheidszorg aan duizenden ontheemden die voortdurend blootgesteld zijn aan aanvallen door gewapende milities.

Stelt u zich eens voor hoe het is om hulpeloos toe te kijken hoe uw kinderen worden ontvoerd door rebellen. Stelt u zich eens voor hoe de lijdensweg eruit ziet van de onzekerheid van of uw kinderen dood of levend zijn. Stelt u zich eens voor dat u na maanden – wonder boven wonder - eindelijk met hen herenigd wordt, om daarna te ontdekken welke horror zij hebben ondergaan als seksslavinnen in de handen van rebellen. Stelt u zich ook nog eens voor dat u elke dag moet leven met de angst dat de rebellen terugkomen en uw kinderen weer meenemen.

Deze reeks gebeurtenissen kenmerken het leven van de 34-jarige Justine Misa in het afgelopen jaar. Justine woont in Linakofo, een kamp voor ontheemden op ongeveer 10 km van de plaats Dungu in Haut-Uélé, in het noordoosten van D.R. Congo. Door aanvallen van milities werden Justine en haar zes kinderen begin 2010 van huis verdreven en vluchtten ze naar Linakofo. Enkele maanden laten ontvoerde een rebellenmilitie twee van haar dochters vlakbij het kamp.

Op die morgen in mei waren Justine en haar kinderen in het bos op zoek naar voedsel. De rebellen vonden hen daar en namen twee van haar dochters mee: Jolie van 13 en Eliza van 10. “Ik was zo bang, ik huilde elke dag totdat ik niet meer huilen kon,” vertelt Justine. “Ik dacht dat ik ze nooit meer zou terugzien.”

Een maand na de ontvoering wist Eliza te ontsnappen en terug te keren naar Linakofo. Eliza vertelde hoe zij en haar zus regelmatig fysiek en sexueel mishandeld werden door de ontvoerders en hoe ze droomden van ontsnappen.  “Er was een meisje dat probeerde weg te komen,” vertelde Eliza. “Toen ze haar te pakken hadden gekregen, werd ze helemaal in elkaar geslagen.”

Toen Eliza vluchtte, vreesde ze niet alleen voor haar eigen leven, maar ook voor dat van Jolie. Maar Jolie wist te overleven en kon een maand later ontsnappen. “Dat mijn meisjes terugkwamen was een wonder,” zegt Justine.

Justine Misa zit naast haar kinderen, ondermeer Eliza (tweede van links) en Jolie (tweede van rechts).

Bedreigde levensomstandigheden
In de regio Dungu komen dit soort vreselijke ontvoeringen en aanvallen maar al te vaak voor. De enorme, idyllische palm- en mangobomen in het kamp Linakofo staan in schril contrast met de harde, onveilige levensomstandigheden daaronder. Meer dan 1.000 mensen zijn hier naartoe gevlucht en leven nu in schamele hutten van palmbladeren, oude dekzeilen en plastic. Door de frequente aanvallen van rebellen in de omgeving zijn de mensen te bang geworden om op de omliggende velden te werken. In en om het gebied Dungu leven bijna 300.000 ontheemden in dit soort deplorabele omstandigheden.

In de overvolle, onhygiënische kampen zoals Linakofo zijn de mensen vatbaarder voor veel voorkomende ziekten zoals malaria, diarree en acute luchtweginfecties. Gelukkig vormt de gezondheidszorgpost Dungu May een oase van hoop voor de bewoners. Medair biedt, in samenwerking met het DG Humanitaire hulp en civiele bescherming van de Europese Commissie, gratis toegankelijke gezondheidszorg voor alle ontheemden in de regio. “Zonder Medair zouden hier veel doden gevallen zijn, want dan waren de zieken gewoon thuis gebleven en daar overleden,” vertelt Amon Ndaima, plaatsvervangend hoofdverpleger in Dungu May. “Het betekent heel veel voor de mensen.”

Medair ondersteunt 13 gezondheidszorgcentra in Haut- en Bas-Uélé, waar gezinnen zoals dat van Justine gratis zorg kunnen krijgen.  “Zonder het gezondheidscentrum waren we nu al dood,” zegt Justine.

Weeën tijdens een lange tocht

Merci Mborigie heeft alle reden om blij te zijn met de door Medair ondersteunde kliniek in Dungu May. Ze was in Linakofo op die avond in maart 2011 toen haar weeën begonnen. Haar man regelde snel een fiets om haar naar de zes kilometer verderop gelegen Dungu May-kliniek te brengen.  

“Het was zwaar,” vertelt ze. “Ik had pijn, maar we konden niet fietsen vanwege mijn weeën, daarom werd ik geduwd.”

Gelukkig kwamen ze veilig in de kliniek, waar Merci beviel van een gezonde jongen. Alle kosten kwamen via het gezondheidszorgproject van Medair voor rekening van de kliniek. “Ik weet niet wat we zonder jullie gedaan zouden hebben,” zegt Merci. “Ik denk dat ik dan maar thuis had moeten bevallen.”

Een verpleegster en arts bezoeken Merci en haar pasgeboren kind in de kraamkamer van de Dungu May-kliniek.

De behoefte aan zorg in de buurt
Hoewel de gezondheidszorgpost Dungu May veel levens redt in de regio, betekent de afstand van zes kilometer tot Linakofo voor zieken of zwangeren een moeizame reis te voet of op de fiets. Bovenal zijn veel bewoners van Linakofo bang voor de lange reis vanwege de frequente aanvallen door milities.  

“Het zou veel schelen als we hier in het kamp een gezondheidszorgpost zouden hebben waar iemand voor de zieken zorgt,” aldus Modeste Saba Agimirungu, hoofd van de bewonerscommissie in Linakofo.

Daarom is Medair van plan om een gezondheidszorgpost in het kamp op te zetten. We hebben al belangrijke steun gekregen van EO Metterdaad, maar hebben ook nog particuliere giften nodig om de gezondheidszorgpost te kunnen opzetten. Daarmee kunnen we dichtbij de zieken gratis gezondheidszorg geven, zodat ze niet gehinderd worden door de angst om onderweg aangevallen te worden.

Ook zijn we van plan om de distributie van gratis muskietennetten voor zwangere vrouwen en kinderen onder de vijf te ondersteunen. Malaria is in de regio nog steeds de grootste oorzaak van voorkombare sterfgevallen. En zwangere vrouwen zullen schone kraampakketten krijgen, zodat ze op een hygiënische manier kunnen bevallen wanneer ze niet naar een gezondheidscentrum kunnen komen. Zo wordt het risico op infectie van moeder en kind verminderd.

De grootste wens van de meeste mensen in Linakofo is dat er vrede komt in het oosten van D.R. Congo, zodat ze weer een normaal leven kunnen leiden. “Hun levens worden getekend door grote tegenspoed, die ze zonder te klagen dragen,” vertelt Gloria Lihemo, Field Communications Officer van Medair. “Als er goede gezondheidszorg vlakbij het kamp komt, dan hebben ze in ieder geval één zorg minder.”

U kunt veel betekenen voor mensen in Linakofo zoals Justine en haar kinderen, die daar in angst leven. U kunt ons steunen met een gift die we hard nodig hebben om een gezondheidszorgpost te kunnen opzetten voor de mensen in Linakofo. U kunt ook met ons werken aan onze levensreddende projecten in D.R. Congo of andere landen. Kom nu in actie.

De programma's van Medair in D.R. Congo worden ondersteund door het E.C. Directoraat-Generaal Humanitaire hulp en burgerbescherming,  het Bureau voor Internationale Ontwikkeling van de Verenigde Staten, Swiss Solidarity, het Pooled Fund, het Global Fund, het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties en particuliere donateurs.

Medair is één van de hulporganisaties met de langste staat van dienst in het noordoosten van D.R. Congo en biedt daar sinds 1997 noodhulp en wederopbouw. Medair biedt jaarlijks aan meer dan één miljoen mensen gezondheidszorg in de districten Ituri, Bas-Uélé en Haut-Uélé, ondersteunt meer dan 200 gezondheidszorgstructuren met technisch advies, begeleiding, opleiding van medewerkers en bevoorrading met medicijnen en materialen. Ook werkt Medair aan verbetering van de toegang tot water, sanitatie en hygiëne (WASH) in de regio. Medair is bezig om de gezondheidszorg- en WASH-programma's uit te breiden naar het afgelegen gebied Ango en herstelt bruggen om vervoer over de weg mogelijk te maken, zodat de kwetsbare bevolking beter bereikt kan worden.

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van informatie van Medair-medewerkers in het veld en op het hoofdkantoor. De zienswijzen in dit bericht vallen onder de verantwoordelijkheid van Medair en dienen op geen enkele wijze beschouwd te worden als de officiële opvatting van enige andere organisatie.

 

 Donate now and support Medair's activites 

 

More Stories from the Field

A Rare Honour

Somalia -

Medair’s nutrition programme helps a family of 10...

Climbing a Mountain for Water

Haiti -

How would your life change if you had six extra hours...